Met geld kan je meer dan je denkt

De mogelijkheden van geld

Om je een idee te geven wat voor mogelijkheden geld biedt om een goede financiële balans te creëren gaat deze pagina over de diverse keuzes voor wat betreft het gebruiken van geld. Bedenk dat de uiteindelijke keuzes per persoon verschillen. Belangrijk is dat je je ten alle tijde goed laat informeren voordat je ergens geld insteekt, deze pagina is dus puur en alleen ter inspiratie.

Beleggen

Veel mensen denken dat beleggen een ingewikkelde zaak is, dat is ook zonder meer waar. Maar bedenk dan even het volgende: stel je hebt 50.000 euro op een spaarrekening staan. Tegenwoordig mag je blij zijn als je 1,5% rente krijgt over dit bedrag. In dat geval ontvang je dus 750 euro per jaar aan rente.

Stel dat je gaat beleggen en je gemiddeld een rendement van 15% op jaarbasis behaald. In dat geval heb je een rendement van 7500 euro op jaarbasis…dat is dus 10 keer zoveel! Het kan dus lonend zijn om je te verdiepen in beleggen en hier vervolgens je (financiële) voordeel mee te doen.

In goud beleggen

In goud beleggen is een vak apart. Het gaat dus tever om in dit artikel uitgebreid stil te staan bij deze manier van beleggen. Echter, als je een idee wilt hebben van de mogelijkheden die er zijn als je in goud wilt gaan beleggen, dan kan onderstaand artikel daarbij zeker helpen. Het artikel is afkomstig van: http://www.beleggingsassistent.nl/publicaties/beleggen-in-goud-hoe-doe-ik-dat/

Beleggen in goud, hoe doe ik dat ?

Lezersvraag: “Ik wil een gedeelte van mijn vermogen beleggen in goud, hoe doe ik dat?”

In het verleden werd veel in goud belegd in tijden van oorlog en crisis, uiteraard omdat de aandelenbeurzen onder druk kwamen te staan en goud als veilige haven werd gezien. Ook vandaag de dag is goud weer populair onder beleggers, mede vanwege de kredietcrisis en de stijging van de prijs van de afgelopen jaren.

Fysiek goud

Er zijn behoorlijk wat doemdenkers die vinden dat de enige methode om in goud te beleggen is om het fysiek aan te kopen en thuis te bewaren. Dit was in het verleden ook de gebruikelijke manier. Vandaag de dag zijn de mogelijkheden uitgebreider.

Een baar van 1000 gram goud kost op dit moment circa 22 duizend euro, maar er zijn ook kleinere te krijgen van bijvoorbeeld 100 gram, 250 gram of 500 gram. Veelal zijn deze staafjes duurder dan hun gewicht in goud. Het is te overwegen om gouden munten aan te schaffen. Het probleem hiermee is dat deze ook vaak duurder zijn dan het gewicht in goud, doordat de munten gewild zijn bij verzamelaars. Een nadeel van fysiek goud aanschaffen is dat je een kluis dient te hebben om het op te slaan. Het moet worden vervoerd en worden verzekerd.

Aandelen in goudmijnbedrijven

Profiteren van de goudprijs via aandelen van goudmijnbedrijven (zoals Goldcorp, Harmony Gold Mining, Kinross) is weggelegd voor specialisten. De kosten om het edelmetaal uit de grond te halen zijn redelijk vast, dus als de goudprijs stijgt is dat pure winst voor de goudmijnbedrijven. Echter zo makkelijk is het niet. Er zijn andere factoren van invloed. Zo hebben mijnwerkers niet de beste arbeidsvoorwaarden en een staking kan dus leiden tot een behoorlijke kostenpost voor het bedrijf. (Wel goed voor de goudprijs, die zal verder stijgen.)

Ook kunnen dergelijke bedrijven de toekomstige producten al hebben verkocht of afgedekt (gehedged), omdat zij de huidige prijs al hoog vinden. Zij profiteren op die manier dus niet van een eventuele verdere prijsstijging.

Tenslotte wordt de koers van een aandeel bepaald door vraag en aanbod. Een afgenomen vraag kan er voor zorgen dat het aandeel minder hard stijgt of zelfs daalt ten opzichte van de goudprijs. Ook deze bedrijven bleef de crisis niet bespaard. Door hard gestegen productiekosten (vanwege zeer hoge olieprijzen) en de kredietcrisis daalden ook de aandelen van deze bedrijven stevig.

Vastgoed

Het komt steeds vaker voor dat mensen twee huizen hebben (vaak ook gedwongen vanwege bijvoorbeeld een slechte huizenmarkt). Andere mensen kiezen bewust voor het hebben van meerdere huizen. Wanneer je het juist aanpakt kan de huur die je verdient met het verhuren van je andere woningen inkomsten genereren inplaats van dat het je geld kost. Als je het geen probleem vindt om af en toe iets op te knappen aan de huur woning, dan kan dit wellicht een interessante optie zijn om extra inkomsten naar je reguliere inkomsten te genereren.

Sparen

Hoewel je met sparen je vermogen niet snel zult zien groeien, is het wel een veilige en zekere manier om je geld weg te zetten. Je krijgt jaarlijks een bepaalde vergoeding en de kans dat je vermogen ineens is verdampt is klein. Als je het niet ziet zitten om je geld weg te zetten tegen een hoger risico, dan is sparen de keuze voor jou. Maar ook hier valt winst te behalen. Vergelijk rentes van de diverse aanbieders en zet geld dat je langere tijd niet nodig hebt vast. Je zult zien dat ook sparen dan een leuk extraatje kan opleveren.

Hoewel de in dit artikel genoemde mogelijkheden slechts enkele voorbeelden zijn van manieren om je geld weg te zetten, hopen we je toch aan het denken te hebben gezet. Ga bij jezelf eens na, ben jij goed bezig met jouw geld, of kan (en wil) je er meer uit halen? Kortom, hoe ga jij ervoor zorgen dat jouw vermogen (sneller) groeit?

vermogen laten groeien

Nu denk je misschien ‘leuk, maar hoe pak ik dat dan aan?” Denk hier niet te moeilijk over en maak in grove lijnen een plan. De uiteindelijke invulling zal pas later duidelijk worden. Wellicht dat onderstaand stappenplan je op weg kan helpen. Succes!

Basisstappen om vermogen te laten groeien